AFS Kültürlerarası Programları Başkanı ve CEO’su Daniel Obst tarafından kaleme alındı.
Koronavirüs herkesin günlük hayatını değiştirdi. Yavaşladığımız, evde fazlaca zaman geçirdiğimiz ve markete gidişimizi bile dikkatle planladığımız bu dönem bana, dünya ve topluluğumuz için büyük sorumluluğumuz üzerine derinlemesine düşünme fırsatı sundu. Şimdiye kadar alıştığım şekilde tüketmeye gerçekten ihtiyacım var mı? Yapılan tüm bu seyahatler gerçekten gerekli mi? Toplumumun en hassas üyelerini korumak ya da onlara yardım etmek için ne yapabilirim? Bu “yeni normal”e verdiğim tepkinin ve adaptasyonumun beni ne kadar şaşırttığını söylemem gerekiyor.
Uluslararası bir eğitim organizasyonunun lideri olarak, amacımız ve misyonumuz üzerine de derinlemesine düşünüyorum. Uluslararası seyahatlerin mümkün olmadığı ve belki de bir süre daha olamayacağı bugünlerde, misyonumuz doğrultusunda neler yapabiliriz?
Genç insanları küresel yurttaşlar olarak yetiştirmek, bu gibi zamanlarda kilit rol oynuyor ve insanlığın geleceği için de büyük önem taşıyor. Harvard Üniversitesi’nden Profesör Fernando M. Reimers son kitabında, tüm öğrencilerin acil ihtiyaç duyulan yerel ve küresel yetkinliklere sahip küresel yurttaşlar olarak yetiştirilebilmesi için eğitim sistemlerinde reformlar yapılması gerektiğini savunuyor.
Tüm küresel yurttaşların sahip olduğu şu üç özelliği geliştirebilmeleri için genç insanlara destek olmak, bana her zamankinden çok daha önemli geliyor:
“Ben” yerİne “biz”e odaklanma
Birbirimize ve toplumumuza karşı hepimizin sorumluluğu vardır.
Küresel yurttaşlar etkin bir şekilde empati yaparak, yerel topluluğunu ve dünyayı anlamakta ve desteklemektedir. “Ben” değil “biz”in önemli olduğunu, hepimizin birlikte çalışıp “biz”i güçlendirmemiz gerektiğini bilmektedir.
Farklılıkları kucaklama
Bizi ayıranlara kıyasla birleştiren çok daha fazla şey vardır.
Küresel yurttaşlar, kültürel ya da diğer kimliklerimiz ne olursa olsun, sahip olduğumuz farklı güçlerden nasıl faydalanılabileceğini ve yapıcı olarak nasıl çalışılabileceğini bilmektedir.
Esneklİk
Pandemi, günlük hayatlarımıza ve gelecek tahayyüllerimize çok fazla belirsizlik getirmektedir.
Küresel yurttaşlar, karmaşık konuları farklı bakış açılarıyla ele alabilme, belirsizlikleri değerlendirebilme ve toplum yararı için harekete geçebilme gibi esnekliklere sahiptir.
Kriz zamanları, değişim için yeni olanaklar doğurur. Şimdi tam da yeni küresel yurttaşlar kuşağını yetiştirme zamanı!